Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /home/sape01/domains/terapevtskidotik.si/public_html/templates/baseline/yjsgcore/yjsg_core.php on line 338

Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /home/sape01/domains/terapevtskidotik.si/public_html/templates/baseline/yjsgcore/yjsg_core.php on line 341

Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /home/sape01/domains/terapevtskidotik.si/public_html/templates/baseline/yjsgcore/yjsg_head.php on line 213
Terapevtski dotik - Individualna razvojna obravnava
 

Individualna razvojna obravnava

Individualno razvojno obravnavo sestavljajo terapevtske tehnike, s katerimi spodbujamo naravne vzorce otrokovega gibanja in drže (obračanje, kobacanje, sedenje, hoja ...) ter mu na ta način posredujemo čutno gibalne izkušnje in oblikujemo shemo telesa. Tako gradimo normalno kakovost otrokovega tonusa, uravnavamo usklajeno aktivnost mišic celega telesa ter spodbujamo čutne izkušnje gibanja.

Individualno razvojno obravnavo izvajamo po principih Razvojno nevrološke obravnave, ki sta jo zasnovala zakonca Bertha in Karel Bobath.

Namenjena je predvsem:

  • nedonošenčkom,
  • otrokom z nizkim mišičnim tonusom (hipotonija),
  • otrokom z visokim mišičnim tonusom (hipertonija),
  • otrokom z asimetrijami,
  • otrokom, ki imajo težave s telesno držo zaradi asimetrij in nizkega mišičnega tonusa (skolioze, kifoze, težave s stopali …),
  • pri stanjih po prebolelih boleznih CŽS ( možganska kap, poškodba glave …).

 

Kaj dosežemo z individualno razvojno obravnavo?

Obravnava poteka celostno. Ne popravljamo otrokovih gibov, ne sproščamo in ne krepimo mišic, le posredujemo mu normalne vzorce gibanja in drže.

Gibalne vzorce naredimo lažje in tekoče ter omogočimo otroku, da jih izvaja v  kvalitetnejšem gibalnem vzorcu. Posredujemo mu čutno zaznavne izkušnje, ne učimo gibanja. Otroku pomagamo izkusiti občutenje kvalitete gibanja in gibanja, ki mu ga posredujemo, še preden ga zmore razvojno izkusiti. Učimo ga občutenja gibanja.

Gibanje da čutno izkušnjo, le ta se spremeni v avtomatični gibalni vzorec. To je čutno gibalna povratna zanka. Občutenje in zaznavanje kakovostnega gibanja, ki je nujno potrebno za normalen razvoj možganov in lažje motorično učenje ter kasneje lažje pridobivanje vseživljenjskih znanj, omogoča kvalitetnejše gibe v funkcionalnih aktivnostih vsakodnevnega življenja (igra, učenje, delo…).

  

Kdaj se odločimo za individualno razvojno obravnavo?

Starši in otroci so izjemno povezani, še posebej mama hitro občuti, če se njen dojenček giblje drugače.

Kadar npr.: otroček med ležanjem na podlagi in spanjem izteguje glavico nazaj v loku, steguje telo med vsakodnevnim ravnanjem, joka ob spremembi položaja, se težko prisesa na dojko med hranjenjem večino časa gleda ali se obrača v eno smer otrok na podlagi leži le na hrbtu, se razvoju primerno ne obrača in giblje … je to lahko znak, da dojenček ne obvladuje svojega telesa. Takrat je treba poiskati odgovore in pomoč pri strokovnjakih za razvojno obravnavo otrok.

 

Kako obravnava poteka?

Obravnava je prilagojena  starosti in stopnji motoričnega razvoja otroka, zato terapevt najprej naredi oceno otrokovih težav in oblikuje smernice obravnave, ki so prilagojene njegovim trenutnim motoričnim sposobnostim. 

Obravnava traja različno dolgo, odvisno od vrste in stopnje otrokovih težav, praviloma pa se izvaja v enotedenskih razmikih.

CENIK

Razvojno nevrološka obravnava                                                           35 eur

Razvojno nevrološka obravnava za udeležence telovadbe za dojenčke     30 eur

 

celotni cenik

podarite DARILNI BON!

Terapevtski dotik

Petra Šmid Seljak s.p.
dipl. delovna terapevtka
terapevtka razvojno nevrološke
obravnave, Bownova terapevtka

 

Tržaška 23, 1360 VRHNIKA

051 395 059

terapevtskidotik@gmail.com

Delovni čas

po predhodnem
telefonskem naročilu.