Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /home/sape01/domains/terapevtskidotik.si/public_html/templates/baseline/yjsgcore/yjsg_core.php on line 338

Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /home/sape01/domains/terapevtskidotik.si/public_html/templates/baseline/yjsgcore/yjsg_core.php on line 341

Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /home/sape01/domains/terapevtskidotik.si/public_html/templates/baseline/yjsgcore/yjsg_head.php on line 213
Terapevtski dotik - Kako pravilno ravnati z dojenčkom za optimalni razvoj?
Petek, 24 Junij 2016

Kako pravilno ravnati z dojenčkom za optimalni razvoj?

Napisal

Otroček se na začetku svoje poti razvija v maminem trebuščku, kjer se giblje v vodi in čuti svoje telo v breztežnostnem prostoru. Gibanje je zanj preprosto in prijetno. Takoj po rojstvu novorojenček občuti gibanje pod vplivom težnosti, kar zanj predstavlja velik izziv in priložnost za učenje. Narava je novemu bitjecu v pomoč dala notranji »program«, ki vodi njegovo gibanje do okvirno tretjega meseca starosti. Ta podpira njegove primarne reflekse – sesalne, prijemalne, iskalne itd. Druge nevronske povezave v možganih pa bodo nastajale preko novih izkušenj, ki jih dojenčku z vsakodnevnim ravnanjem posredujemo starši, predvsem mamice. To je čas pridobivanja čutno gibalnih izkušenj – kar dojenček občuti tudi razume, in kot razume, tako se tudi giblje in odziva na svet okoli sebe.

KAJ JE TOREJ PRAVILNO RAVNANJE?

Baby handling« je pravilno ravnanje med vsakodnevno skrbjo za dojenčka. Naučiti se je treba pravilnih prijemov, prilagojenih posebej vsakemu dojenčku pri vsakodnevni skrbi zanj (previjanje, oblačenje, dojenje, pestovanje, igra, spanje …). S pravilnim rokovanjem učinkovito podpremo dojenčkov celostni razvoj. Prikaz pravilnega ravnanja je smiseln še pred rojstvom dojenčka, kar izvajamo terapevti razvojno nevrološke obravnave v šolah za starše ter kasneje, kadar je več težavic pri izvajanju pravilnega ravnanja z dojenčkom, pri za to usposobljenem terapevtu.

Z vsakodnevnim pravilnim ravnanjem z dojenčkom gradimo telesno shemo otroka, na ta način mu pomagamo osvajati potrebne gibalne vzorce, ki jih bo uporabljal za funkcionalno gibanje vse življenje. Starši s pravilnim ravnanjem z dojenčkom vsakodnevno usmerjajo kvaliteto gibanja in se tako lahko izognejo večini gibalnih težav, ki pestijo dojenčke (npr. bolj okorno gibanje, zategovanje glavice nazaj, otrok se ne obrača na bok, trebuh, se ne plazi ali ne sedi). Razvoj otroka poteka raznoliko in odstopanj od normale je veliko. Da pa odstopanje ne pripeljejo do resnejših gibalnih težav kasneje v življenju, je bistveno pravilno ravnanje z njim že v najzgodnejšem življenjskem obdobju.

KAJ JE NEPRAVILNO RAVNANJE?

Vsak dojenček je individuum zase, zato nepravilnih gibov pravzaprav ni, so pa tisti priučeni, ki smo se jih nevede naučili od naših babic, mam, tet itd. Danes poznamo nove vpoglede, ki spodbujajo malo bitjece k sodelovanju s staršem že od najzgodnejšega obdobja. S prijemi preko sredinske linije telesa dojenčka, preko obračanja, dvigovanja in polaganja preko boka pomagamo otroku, da se poravna, usmeri v sredino telesa in tako aktivno sodeluje pri vsakodnevni skrbi zanj.

Starši so velikokrat prepričani, da je »baby handling« nekaj, kar potrebujejo otroci s težavami oziroma menijo, da je »baby handling« modna muha. A zavedati bi se bilo dobro, da je pravilno ravnanje z dojenčkom njemu podpora in spodbuda pri gibanju in občutenju telesa ter naložba v njegovo kakovostnejše zaznavanje svojega telesa in kasneje hojo ter gibanje.

UDOBNI POLOŽAJI PRI NOŠNJI DOJENČKA

Za nošenje dojenčka ne potrebujemo pripomočkov. Mamine in očetove roke so naravnost narejene za to. Pri držanju dojenčka starši svoje roke prilagodijo otrokovem telesu tako, da z eno roko podpirajo glavico in trup dojenčka, z drugo pa podprejo ritko in mu tako nudijo oporo, kot bi sedel v stolčku.

Najnaravnejši položaj, ki spodbuja dojenčkov čutno gibalni razvoj, je ravna podlaga. To je največkrat čvrsta blazina na tleh, kjer se otroček giba in tako pridobiva kar največ informacij o svojem telesu in zaznavanju gibanja.

DVIGOVANJE IN PRENAŠANJE

Dojenčka vedno dvigujemo preko njegovega boka s čvrstim prijemom čez medenico in podporo glavice, dokler je to potrebno (do približno tretjega meseca starosti). Tudi na podlago ga polagamo preko boka in ga s čvrstim prijemom medenice obrnemo na hrbet. Otroček naj tudi v posteljici spi na boku, v kolikor ne zadrži položaja samostojno, ga podložimo po celi dolžini telesa, od vrha glave do konca hrbtenice.

PREVIJANJE IN PREOBLAČENJE

Previjanje je lahko pravi izziv. Dojenčka res pogosto previjamo, zato je dobro, da tudi pri tem upoštevamo čutno gibalne dražljaje, ki mu jih pri tem posredujemo. Po odpenjanju pleničke primemo obe nogici, tako da gremo z našo roko pod koleno ene nogice in primemo nad kolenom za stegno drugo nogico. Z roko rahlo usmerimo pritisk proti podlagi in dvignemo dojenčkove nogice proti trebuščku. Lahko dvigujemo tudi vsako nogico posebej in jo usmerjamo proti nasprotnemu ramenu z rahlim pritiskom proti podlagi.

POLOŽAJI ZA MAKSIMALEN RAZVOJ

Otroček poleg starševskih rok potrebuje čvrsto podlago, na kateri bo preživel večino svojega budnega obdobja. Najboljša je čvrsta in hkrati mehka blazina, ki jo položimo na tla v prostoru, kjer preživimo večino časa z otročkom. Gibanje na podlagi je najpomembnejša igra za dojenčka do njegovega prvega leta oziroma do hoje. Seveda prilagajamo tudi zahtevnost igračk, ki jih ponujamo skozi različna starostna obdobja. Za najmanjše dojenčke so primerne pisane igračke z barvnimi ali črno belimi kontrasti, ki jih obesimo nad njegov prsni koš, kasneje jih pomikamo na njegovo levo ali desno stran telesa. Ko dojenček prične prijemati igračke v roko (po tretjem mesecu starosti) so pomembne igračke, ki stimulirajo njegove čutne zaznave v ustih in rokah. Še kasneje pridejo v poštev igrače, ki se kotalijo in premikajo, tako da za njimi obrača svoje telo.

UPORABA OSTALIH PRIPOMOČKOV

Za kakovosten razvoj dojenčka ne potrebujemo posebnih pripomočkov, dovolj bo blazina na kateri se bo igral, kasneje čvrst stolček, na katerem bo sedel in voziček za lepe trenutke na dolgih sprehodih. Seveda je za varno vožnjo obvezen stolček, ki ga uporabljamo le za vožnjo v avtomobilu. Dojenčka moramo v avto sedežu podpreti s pleničkami ali brisačkami zvitimi v rolice. Najprej dojenčka varno pripnemo, nato podložimo nogice pod ritko in obe strani telesa od medenice do ramen. Podpremo tudi glavico levo in desno, da ne visi na eno stran. Ko ga pričnemo voziti v pokončnem položaju v vozičku, dojenčka na enak način podpremo tudi v vozičku.

Pri izbiri dudice smo pozorni, da je le ta čim manjša in čim tanjša, da jo dojenček med sesanjem laže objame z jezičkom. Enako velja za dudico na steklenički.

Pri izbiri vzmetnice za zibelko ali posteljico smo pozorni, da izberemo čvrsto ležišče, ki podpira otrokovo telo med spanjem.

Opozorilo

Terapevtski dotik, Petra Šmid Seljak s.p. spoštuje uradno medicino in nikogar na noben način ne odvrača od uradnega medicinskega zdravljenja. Delujemo v smeri povezovanja in vzajemnih učinkov uradne medicine in alternativnih oblik zdravljenja in samozdravljenja. Uporaba naših spletnih vsebin in naših storitev je izključno na lastno odgovornost.

Terapevtski dotik

Petra Šmid Seljak s.p.
dipl. delovna terapevtka
terapevtka razvojno nevrološke
obravnave, Bownova terapevtka

 

Tržaška 23, 1360 VRHNIKA

051 395 059

terapevtskidotik@gmail.com

Delovni čas

po predhodnem
telefonskem naročilu.